Bodelaire.

Dagens föreläsning var verkligen hur spännande som helst! Vi hade världens underbaraste man som höll i det, engelsk såklart :) Han diskuterade en av de viktigaste männen när det gäller konst och mode under 1800-talet, Charles Bodelaire, som hade klara åsikter om att man måste leva i Nuet. Att tavlor som målas nu ska tecknas som modet och livet är just Nu. Man kan aldrig fånga det som varit, utan måste ta det man har nu och göra det Evigt. Han visade tavlor från de som gjorde just så: Manet, Cassat och Tissot. Tavlor som jag sett förut men aldrig haft den insikten som han gav oss idag!
Som den här nedan, den är målad av James Tissot någon gång mellan 1883 och 1885.
Att man från början bara ser en vacker kvinna är klart, men sen att allt har en betydelse. Kvinnor på den tiden gick aldrig ut överhuvudtaget om de inte var i sällskap av en man, om de inte var Prostituerade. De klädde aldrig heller upp sig eller var modemedvetna om de inte var gifta eller prostituerade, eftersom kvinnan innan giftemål hade anledning att klä upp sig. Så de som alltid var bäst klädda var just de prostituerade. Vilket antyder att de två kvinnor här i fronten är just det. Kvinnan i rött signalerar att hon är "villig" genom att öppna sin solfjäder till männen som sitter på första raden, medan hon i ljust har den nästan helt stängd. Att kvinnan i ljusa kläder tittar rakt mot Oss, är ett sätt att bjuda in åskådarna att verkligen Se. Männen var aldrig i fokus, även om akrobaterna uppträder så är det ändå kvinnorna som är föreställningen. Vilket man ser på dem som uppträder då de alla tittar på våra två huvudpersoner.
Den här tavlan från Mary Cassat från 1879, är underbar tycker jag!

Med tanke på hennes mörka och "omoderna" klädsel för den tiden antyder hon att hon är singel. När kvinnor tittade i kikarna på operan så var det tydligen ett tecken på att de letar efter en man och är "öppen för förslag"(skumt). Men och andra sidan så är hennes solfjäder stängd, vilket annars är ett säkert tecken på om någon letar. Mary Casset har alltså målat en smart och självständig kvinna som inte fokuserar på att leta efter en man eller klä sig modernt. Dessutom håller mannen på balkongen mittemot på att glo så han nästan trillar ner, medan hon bara njuter av showen.

Allt kommer tillbaka till modet, det är något som alltid funnits och alltid kommer att finnas. Räknas inte bara som kläder utan allt omkring, gester, miner osv. Även Byar med människor långt från civilisationen har ett ständigt behova av att förändra sin kropp, med tatueringar, smycken, piercingar och mycket annat. Ett sätt att förlänga Jaget, och att tillhöra en grupp. Tycker verkligen att det är spännande med något som ligger så djupt rotat hos oss människor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0